Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która posiada właściwości zdrowotne i odżywcze doceniane przez mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Posiada ona zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także ciśnienia krwi. Jest to związane z dużą zawartością potasu (291 mg/100 g). Potas sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, a co za tym idzie krem jest w stanie swobodniej krążyć. Lepszy przepływ krwi bezpośrednio oddziałuje na spadek ciśnienia tętniczego. Dodatkowo, zawarty w cieciorce potas przyczynia się do szybszego wypłukiwania z organizmu sodu, co także sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Z kolei dzięki obniżeniu stężenia złego cholesterolu, ciecierzyca przyczynia się do ograniczenia możliwości zachorowania na choroby wieńcowe serca czy zawał. Ponadto roślina ta jest źródłem żelaza i dzięki temu zapobiega anemii. Może być także pomocniczo wykorzystywana w leczeniu niedokrwistości. Jedzenie ciecierzycy jest szczególnie zalecane kobietom w czasie miesiączki.
Podobne publikacje
-
Zadbaj o swoje zdrowie dzięki świadomemu treningowi
Trening to sposób na poprawę wydajności i upewnienie się, że maksymalnie wykorzystujesz swoje ciało. Ważne jest,... -
Zadbaj o swoje zdrowie jak najszybciej, naprawdę warto
Warto zadbać o swoje zdrowie i zajmie to tylko trochę wysiłku. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić,... -
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie
Korzyści płynące z aktywności fizycznej są dobrze znane. Ale jakie są korzyści z treningu? Wiadomo, że...