Niewiele osób wie, że zdrową zbilansowaną dietą możemy wyleczyć szereg chorób. Jak to możliwe? Wystarczy, że dowiemy się, jakie właściwości ma dany produkt. Na przeziębienie najlepsze będą czosnek i cebula. Ich właściwości nie zmieniają się przy obróbce termicznej, więc z powodzeniem możemy je piec lub smażyć. Przemęczenie zwykle prowadzi do spadku odporności, warto więc zadbać o większą dawkę witamin. Warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu wartości odżywczych, a przy okazji świetnie sprawdzają się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Kiedy doświadczamy dużo stresu warto zadbać o to, aby dieta dostarczała odpowiednie ilości magnezu oraz witaminy A, E oraz C. Pomagają one zwalczać wolne rodniki, które są przyczyną powstawania nowotworów, a ich powstawanie w organizmie ma związek ze stresem. Produkty mleczne, te które zawierają probiotyki, wzmacniają układ odpornościowy. Ryby, np. makrela czy łosoś, zapobiegają chorobom serca, nadciśnieniu, a nawet depresji. Rośliny strączkowe są źródłem białka i błonnika, a także obniżają „zły” cholesterol.
Podobne publikacje
-
Zadbaj o swoje zdrowie dzięki świadomemu treningowi
Trening to sposób na poprawę wydajności i upewnienie się, że maksymalnie wykorzystujesz swoje ciało. Ważne jest,... -
Zadbaj o swoje zdrowie jak najszybciej, naprawdę warto
Warto zadbać o swoje zdrowie i zajmie to tylko trochę wysiłku. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić,... -
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie
Korzyści płynące z aktywności fizycznej są dobrze znane. Ale jakie są korzyści z treningu? Wiadomo, że...