Żywność ekologiczna sama w sobie to warzywa, owoce oraz wszelkiego rodzaju produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Jednak producenci mają obowiązek oznaczania swoich produktów certyfikatami. W Unii Europejskiej produkcja taka jest pod szczególnym nadzorem. Żywność ekologiczna z czasem została zastąpiona określeniem “zdrowa żywność”, jednak pierwsza nazwa oznacza żywność objęte certyfikatem, z kolei to drugie zwykłą nazwę marketingową, aby przyciągnąć ludzi do swojego produktu. Produkty są sprowadzane do specjalistycznych sklepów ze zdrowym trybem życia oraz zdrową żywnością. Jednak należy się nastawić także na to, że zdrowa żywność jest znacznie drożna niż żywność napakowana chemią. W ofercie specjalistycznych sklepów można znaleźć dość szeroką gamę produktów bezglutenowych. Jednak także w tych produktach są składniki, które są niebezpieczne dla osób chorujących na celiakię, czyli zespół glutenozależnych. W takim przypadku owies jest bezpieczny dla większośći przypadków, o ile nie jest skażony domieszką innych ziaren.
Podobne publikacje
-
Zadbaj o swoje zdrowie dzięki świadomemu treningowi
Trening to sposób na poprawę wydajności i upewnienie się, że maksymalnie wykorzystujesz swoje ciało. Ważne jest,... -
Zadbaj o swoje zdrowie jak najszybciej, naprawdę warto
Warto zadbać o swoje zdrowie i zajmie to tylko trochę wysiłku. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić,... -
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie
Korzyści płynące z aktywności fizycznej są dobrze znane. Ale jakie są korzyści z treningu? Wiadomo, że...