Z racji tego, że zasady podawania win do potraw powoli odchodzą do lamusa, wypijajmy takie, które nie tylko nam smakuje, ale również pomoże w utrzymaniu zdrowego trybu życia. Niegdyś etykieta podawania win, była bardzo restrykcyjna. Dziś już niemal nie obowiązują zasady: czerwone wino – czerwone mięso czy białe wino – do ryb i owoców morza. Zatem, jakie wybrać, kiedy mamy taką dowolność? Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że czerwone. Dlaczego? Ze względu na sposób powstawania, a więc na wartości odżywcze. Wino czerwone powstaje w wyniku maceracji winogron wraz ze skórką, dzięki czemu ma więcej mikro- i makroelementów. Natomiast białe to głównie sok, nawet z pominiętym etapem fermentacji. Jak widać sam proces powstawania wina ma ogromny wpływ na jego jakość smakową i zdrowotną. Jeżeli tylko mamy wybór – wypijajmy wino czerwone. Nie więcej niż jeden kieliszek dziennie.
Jak wino czerwone wpływa na nasze zdrowie
To, że wino czerwone ma lepszy wpływ na nasze zdrowie niż białe, to wiadomo nie od dziś. Jednakże nie wszyscy wiedzą dlaczego. Spieszymy z odpowiedzią. Zawarte w czerwonym winie właściwości, głównie polifenole, obniżają „zły” cholesterol, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów, a także zwiększa światło w żyłach, powodując lepszy przepływ krwi. Dzięki tym wszystkim pomniejszym właściwościom możemy wywnioskować, iż wypicie od czasu do czasu kieliszka czerwonego wina zmniejsza ryzyko zawału, a także udaru mózgu. Ponadto obecne w winie garbniki mają właściwości antynowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ właśnie one zwalczają wolne rodniki, to jest takie komórki, które odpowiadają za powstawanie nowotworów. Dodatkowym, jakie przypisuje się czerwonemu winu, jest działanie bakteriobójcze. Właśnie dlatego, jeżeli tylko mamy wybór, pijmy wino czerwone. Przy czym należy pamiętać o umiarze, gdyż więcej niż jeden kieliszek dziennie będzie miał działanie dokładnie odwrotne.