Dzięki bardzo bogatemu zestawowi składników, zielona herbata zyskała ogromne uznanie wśród naukowców, którzy wciąż odkrywają coraz to nowe właściwości tego napoju. Zielona herbata zawiera w swoim składzie przed wszystkim bardzo szczególny zestaw substancji organicznych zaliczanych do grupy polifenoli, a także będące silnymi przeciwutleniaczami – katechiny. Ponad to, wyróżnia się w niej garbniki, alkaloidy, aminokwasy, teina, witaminy (A, B, C, E), liczne związki mineralne ( przede wszystkim wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). Tak szeroki wachlarz związków biologicznie czynnych uzyskuje się dzięki wyjątkowemu procesowi obróbki zerwanych liści herbaty. Za największych ekspertów, jeśli chodzi o zieloną herbatę uznawane są Japonia oraz Chiny. W Japonii w czasie przygotowywania zerwanych liści herbaty są one wstępnie blanszowane parą wodną, z kolei w Chinach poddawane są suszeniu przez okres około 4-5 minut na ogrzewanych słońcem lub podgrzewanych ogniem bambusowych tackach. W kolejnych etapach liście poddawane są obróbce w zwijakach lub gorących kotłach.
Podobne publikacje
-
Jakie są najlepsze źródła witamin i minerałów w diecie wegańskiej?
Wprowadzenie Dieta wegańska, oparta wyłącznie na roślinach, może dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, pod warunkiem, że... -
Zadbaj o swoje zdrowie dzięki świadomemu treningowi
Trening to sposób na poprawę wydajności i upewnienie się, że maksymalnie wykorzystujesz swoje ciało. Ważne jest,... -
Zadbaj o swoje zdrowie jak najszybciej, naprawdę warto
Warto zadbać o swoje zdrowie i zajmie to tylko trochę wysiłku. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić,...